Αρχέγονο Κύτταρο Αίματος

Τι γνωρίζω;

Ενημερώσου 1

Σημαντική πληροφορία που πρέπει να γνωρίζεις

Κανένας δεν μπορεί να σε υποχρεώσει να δώσεις μόσχευμα, αλλά είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθείς σωστά και να το σκεφτείς σοβαρά προτού εγγραφείς στο Αρχείο, γιατί προκαλεί μεγάλη ψυχολογική αναστάτωση τόσο στους ασθενείς όσο και στις οικογένειες τους αν κάποια στιγμή ο δότης αναθεωρήσει την απόφασή του.

Γιατί Να Γίνω Δότης;

Φανταστείτε τι είναι να ψάχνεις το ένα και μοναδικό άνθρωπο που μπορεί να σου σώσει τη ζωή!

Ο εθελοντής δότης μυελού των οστών Χαρίζει Ζωή σε συνανθρώπους του που πάσχουν από καρκίνο του αίματος (συνήθως λευχαιμία ή λεμφώματα) ή άλλα αιματολογικά νοσήματα.

Εάν είσαι μεταξύ 18-50 χρονών και σε καλή κατάσταση υγείας (ιατρικά κριτήρια) μπορείς να γίνεις κι εσύ εθελοντής δότης μυελού των οστών. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η ένταξή σου στη δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών δεν σημαίνει και δωρεά μοσχεύματος. Ο εθελοντής δότης μπορεί να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του που έχει ως μοναδική ελπίδα θεραπείας τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, προσφέροντας λίγο σάλιο, λίγα κύτταρα και λίγο από το χρόνο του.

Όταν ο ασθενής δεν βρίσκει συμβατό δότη στο οικογενειακό του περιβάλλον (η πιθανότητα συμβατότητας ανάμεσα στα αδέρφια είναι περίπου 30%), η ζωή του εξαρτάται από την εύρεση συμβατού εθελοντή δότη. Καθώς οι πιθανότητες ιστικής ομοιότητας μη συγγενών είναι εξαιρετικά χαμηλή (1:20.000 – 1:1.000.000), χρειαζόμαστε πολλούς για να αυξήσουμε τις πιθανότητες κάθε ασθενής να βρίσκει έγκαιρα το δότη που θα του χαρίσει ζωή.

Είναι ακόμα πιο δύσκολο για τους ασθενείς από διαφορετικές φυλές και εθνικότητες να βρουν ένα ιστοσυμβατό δότη, διότι ο τύπος του ιστού είναι πιο πιθανό να είναι συμβατός με τον τύπο του ιστού κάποιου ατόμου από την ίδια φυλή ή εθνικότητα. Ένας ασθενής μπορεί να περιμένει κάποιον σαν εσένα. Θα μπορούσε να είσαι αυτός που θα σώσει μια ζωή.

Παγκοσμίως, περισσότεροι από 50.000 ασθενείς κάθε χρόνο, ενήλικες και παιδιά, αναζητούν συμβατό εθελοντή δότη.

Γι’ αυτό κάνε κάτι μοναδικό σήμερα.

Εγγράψου και σύ εθελοντής δότης!